Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z królika

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgardle 0,5 kg
karkówka 0,5 kg
wątróbka wieprzowa 0,5 kg
kajzerka 2-3 sztuki
marchewka 2-3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
cebula 1-2 sztuki
ziele angielskie 3 ssztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
jajko 3-4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
smalec (do formy)
królik 1-1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z królika

Mięso obgotowujemy z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę.

Mięso studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki, mięso z królika oddzielamy od kości.

W wywarze z mięsa moczymy bułki, następnie delikatnie je odciskamy.

Wszystkie składniki mielimy w maszynce o drobnym sitku (niektórzy mielą 2-3 razy ale ja stwierdziłam, że raz wystarczy).

Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.

Foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 29.11.2012 07:27
wypróbuję
marcinek 27.01.2012 14:31
Zajesuper

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak