Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka pszenna 1 szkl.
jajko 6 szt
budyń śmietankowy 1 op
mleko 1/2 litra
cukier puder 1 szkl.
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z 1/2 kostki margaryny, dodać mąkę i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Do ciasta dodać 4 jajka i 2 białka i ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia
Krok 2 - Karpatka foto
3
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 180-200 °C. Po upieczeniu przeciąć na 2 części.
Krok 3 - Karpatka foto
4
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki margaryny rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń.
Krok 4 - Karpatka foto
5
Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką.
Krok 5 - Karpatka foto
6
Gotowe ciasto pokroić ostrożnie na kawałki, posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.01.2012 17:56
dawno nie jadłem
ewasylwia 02.01.2012 11:25
oj zjadłoby się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak