Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta waniliowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
cukier 7 łyżek
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 op
laska wanilii 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 2 szk
białko 4 szt
sól
orzechy laskowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta waniliowa

Ciasto rozmrozić i wyłożyć na blaszce do tary. Piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać makę ziemniaczaną, wymieszać. Mleko zagotować z wanilią. Wanilię usunąć. Mleko wlać do masy z żółtek. Cały czas mieszając podgrzewać aż masa zgęstnieje. Dodać masło, delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Białka ubić wraz z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na 5 min. Ostudzić. Posypać orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.01.2014 20:30
bardzo fajny przepis
teresa18 29.06.2013 18:55
nie ma to jak prawdziwa wanilia
Seba 12.03.2013 18:45
Koniecznie muszę wypróbować
olkaaa 18.01.2013 07:50
muszę spróbować
Grazyna0211 18.11.2012 17:09
smaczny deser
Wafelek2601 21.06.2012 21:21
pycha
Dorian 02.02.2012 09:20
slodka pokusa
alaaa 26.01.2012 11:57
pyszno?ci i ?atwa do zrobienia
Andzia1977
Andzia1977 06.01.2012 23:25
fajna
MAR3STA 06.01.2012 10:43
na taką tartę chętnie się skuszę
Kas2 04.01.2012 09:37
ale ona musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak