Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z dzika

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dziczyzna 2,5 kg
łopatka wieprzowa 1 kg
marchewka 2 sztuki
cebula 4 sztuki
jajko 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
bułka 2 sztuki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat wg uzna

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z dzika

Mięso z dziczyzny oraz łopatkę wstawić do wody. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz 3 cebule pokrojone w krążki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na pół miękko. Następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyciągnąć z wywaru i zmielić przez maszynkę. Razem z mięsem zmielić rozmoczoną bułkę. Zmielić dwukrotnie. Do zmielonej masy wbić jajka. Ostatnią cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie na złoty kolor. Dać do masy mięsnej. Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dać na wysmarowaną masłem brytfannę (najlepiej keksówkę) i piec ok. 1 godziny w 180 st. Po upieczeniu otworzyć trochę piekarnik i wystudzić w nim pasztet. Nie powinno się go wyciągać gorącego z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 01.08.2012 23:18
mój tata by się ucieszył gdybym mu takie pyszności zaserwowała
KasiaK90 16.03.2012 09:06
pyszny
anja3107 10.01.2012 12:31
bardzo smaczny pasztet
pioge7 09.01.2012 17:57
super
caralajna 01.01.2012 18:05
extra
stokrotka 01.01.2012 14:25
ciekawe
Mati13 01.01.2012 13:57
swietny przepis
treonina 01.01.2012 12:13
takiego jeszcze nie jadłam :-) fajny przepis
Emilia22 01.01.2012 09:46
coś ciekawego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak