Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z kawą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
miód 25 dag
jajko 4
masło 1 łyżka
marmolada
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
posypka czekoladowa
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kawa 3 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z kawą

Kawę zalać szklanką wrzątku. Miód rozgrzać, dodać napar z kawy, zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mąkę i miód z kawą. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok. 60 minut w temp. 170-180 stopni C. Ciasto przekroić na dwie części i przełożyć marmoladą. Polać po wierzchu polewą czekoladową, udekorować wiórkami kokosowymi i posypką czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 13.12.2014 23:02
niesamowity pierniczek :)
as28 28.10.2013 19:07
mniam mniam
marines27 10.01.2012 12:53
wygląda naprawdę świetnie! brawo za przepis
Ewa95 04.01.2012 18:05
mniam
Emilia22 01.01.2012 09:47
smakowicie wygląda
olemona
olemona 01.01.2012 01:38
przepyszny piernik i sslodki anioleczek kolo niego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak