Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka marchwianka

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewek 4-5
kawałek pora ok. 10 cm 1
łyżki masła 1-2
sól, odrobina cukru do smaku:
czubata łyżeczka mąki pszennej 1
ziemniaki
lubczyk 3-4 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka marchwianka

Warzywa oczyścić, obrać, dokładnie wypłukać. Ziemniaki ii marchewki pokroić w m/w takiej samej wielkości niedużą kostkę. Pora posiekać w cienkie półplasterki. Masło utrzeć z mąką na pastę.
Do garnka włożyć marchewkę i ziemniaki, zalać wodą tyle żeby przykryła warzywa, dodać 2-3 szczypty cukru, gotować ok.10 min., dodać lubczyk i pora, gotować jeszcze 5 min.. Kiedy warzywa będą już mięciutkie dodać pastę z masła i mąki, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą. Zupa powinna być gęsta od warzyw więc nie dolewajmy zbyt dużo wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 29.11.2011 20:43
bomba
Agnik 19.11.2011 12:07
super
Norgiusz 31.03.2011 07:21
super
kasiurek 14.09.2010 10:31
zdrowe i pyszne
kasiurek 14.09.2010 10:31
zdrowe i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak