Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada z ciasta szpinakowego

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 3 opakowania
cebula biała 1/2
czosnek 6/7 ząbków
serki śmietankowe kanapkowe 2 oakowania
ser feta 1/2 opakowania
sól szczypta
pieprz szczypta
łosoś wędzony plastry 2 opakowania
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
jajko 10 sztuk
mąka 1,1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: rolada z ciasta szpinakowego

Przygotowanie:
Pokroić cebulę i czosnek na drobną kostkę,podsmarzyć na oliwie lub oleju do momentu zeszklenia się i dodać szpinak razem smarzyć aż szpinak będzie miękki i powstanie taka papka przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Poźniej odsączyć całą wodę ze szpinaku bardzo dokładnie, szpinak musi być bardzo zbity nie może zawierać ani kropelki wody bo trudno będzie uformować z niego ciasto.
Odstawić do wystygnięcia. Kiedy ostudzi się szpinak dodac do niego 10 żółtek i mąkę, białka ubić w osobnym naczyniu i stopniowo dodać do tej masy szpinakowej wymieszanej z żółtkami i mąką. Kiedy wszystko się połączy wyłożyć pergaminem dużą płaską blachę i wylać połowę ciasta, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, kiedy ciasto się upiecze wyjąć je z piekarnika i ułożyć na ściereczce do ostygnięćia w tym czasie włożyć drugą turę ciasta do piekarnika tak samo jak to wcześniejsze. Kiedy ciasto wystygnie posmarować go masą serową zrobioną z szerków kanapkowych wymieszanych z fetą i lekko doprawionych do samku pieprzem i obłożyć łososiem dodać pomidorki kottajlowe i zawijać w roladę, pożniej mocno ścisnąć roladę folią spożywczą i wstawić na 5-6 godzin do lodówki i tak samo zrobić z drugim ciastem. Podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak