Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bawarski placek ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże 20 g
mleko 200 ml
jajko 1 szt
cukier 100 g
masło 75 g
śliwki węgierki 1 kg
wiórki kokosowe 50 g
cynamon 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: bawarski placek ze śliwkami

Drożdże wraz z łyżką cukru rozrobiłam, dolałam trochę ciepłego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do miski z mąką wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam jajko i cukier , resztę mleka i stopione masło. Wyrobiłam, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Postawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto podsypałam jeszcze niewielką ilością mąki, rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Poukładałam na nim śliwki, poypałam wiórkami kokosowymi i piekłam w temperaturze 200 C około pół godziny.
Ciepłe ciasto posypałam cukrem z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 11.08.2013 09:31
bardzo lubię takie ciasta,pycha
annagebalska 23.12.2012 11:05
pycha
IZABELA29 05.10.2012 09:15
u mnie juz śliwek nie ma,..
ben-ka 04.10.2012 09:44
przepis na czasie,można piec ,śliwki obrodziły:)
Goya 29.01.2012 16:48
mniam
Wacław 11.01.2012 11:33
pyszny !!!
Mati13 31.12.2011 14:17
świetny
agnieszka214 31.12.2011 13:57
mniam
fasola 31.12.2011 13:45
smakowite
stokrotka 31.12.2011 13:23
mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak