Sposób przygotowania

Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, nadal gotując utrzeć na gładką masę. Wystudzić. Do wystudzonej masy wbić po kolei 4 jajka, dokładnie ucierając.

Masę podzielić na pól, na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce wyłożyć pół masy - najwygodniej rękami umaczanymi w oleju, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 25 minut, studzić w zamkniętym piekarniku aby ciasto obeschło. Tak upiec oba blaty.

Połowę mleka zagotować z 1/4 paczki masła. Drugą połowę wymieszać z 4 żółtkami, budyniami w proszku, cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki pszennej. Wlać masę do gotującego mleka bardzo uważnie mieszając aby nie powstały grudki. Po zgęstnieniu wystudzić.

Rozpuścić 2 łyżki żelatyny w małej ilości wody.
Wystudzony budyń zmiksować z 125 ml śmietany 30%, dodać wąskim strumieniem żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec można dodać do kremu 50 ml alkoholu - ja dodaję amaretto.
Krem zostawić do lekkiego zgęstnienia, potem przelać na dolny blat ciasta zostawiając wolne 2 cm brzegu, przykryć górnym blatem, wstawić do lodówki na kilka godzin - ja wstawiam na noc. Smacznego

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !