Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie Foremki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 500 gram
jajko 1 sztuka
Farsz:
szpinak 100 gram
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pomidor 3 sztuki
kozi ser 60 gram
szynka 5 plasterków
szparagi 4 pędy
sałata 2 listki
twaróg 100 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie Foremki

Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki plaster i wykrój 5 cm kółka. Połowę kółek rozłóż na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z reszty, foremką wykrój środek, nałóż na kółko i znów posmaruj jajkiem, Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Szpinak pokrój na kawałki, a czosnek w kostkę. Na oliwie przyrumień czosnek, dodaj szpinak, sól i pieprz. Podsmaż całość, potem odsącz. Podpiecz pomidory pokrojone na ćwiartki. Część upieczonych francuskim foremek napełnij szpinakiem, dodaj kawałki sera, pomidorów i zioła. Szparagi obierz i sparz posolonym wrzątkiem, potem schłódź Plasterki szynki przekrój na pół. Każdy pęd szparagów pokrój na trzy kawałki i owiń szynką. Twaróg wymieszaj z zielonym pieprzem i posól. Resztę foremek napełnij twarogiem i udekoruj sałatą i szparagami w szynce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak