Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baileys-ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier puder 80 g
kakao 25 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
czekolada deserowa 1 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 600 ml
czekolada deserowa 450 g
likier Baileys 180 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Baileys-ciasto

Odzielić żółtka od białek.Żóltka ubić z cukrem do białości.Wsypać kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie zamieszać.Dodać do masy rozpuszczoną czekoladę i łyżkę wody.Ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Przełozyć do tortownicy i piec 15min w 180st.
w tym czasie zrobić mus.
Pokruszyć czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej,wymieszać ze śmietanką i wstawić do lodówki.Gdy ostygnie dodać likier i ubić mikserem tak długo ubijać aż uzyska się delikatny krem.Wyłozyć krem na wystudzony biszkopt.-ma być wysoki jak biszkopt.Wstawić do lodówki na 3 godz aby mus się ściął.Gotowy deser posypać kakao

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 07.01.2013 20:07
smaczne
Krzysztof15 18.08.2012 14:08
smaczne
AGNIESZKA103 25.02.2012 17:34
mniam pysznosci
Luki 18.02.2012 09:39
wypróbowane.jest super!!
edi 02.02.2012 09:50
Bardzo fajny deser:)
Luki 06.01.2012 14:20
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak