Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte z cukrem żółtko, całe jajo, resztę mąki i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i przykryj. Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź i zmiel 3 razy. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Smaż, mieszając przez 10 minut. Przestudź i połącz z pianą z białek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj nadzienie i zwiń w rulon. Włóż do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 min w 200 st. C. Nałóż lukier, udekoruj kandyzowanymi owocami.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    napewno wypróbuje przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !