Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec makowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 40 gram
mleko 200 ml
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 gram
cukier 100 gram
Nadzienie:
mak 400 gram
cukier 200 gram
masło 40 gram
miód 2 łyżki
białko 2 sztuki
lukier 30 dag
bakalie 200 gram
kandyzowane owoce do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec makowy

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte z cukrem żółtko, całe jajo, resztę mąki i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i przykryj. Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź i zmiel 3 razy. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Smaż, mieszając przez 10 minut. Przestudź i połącz z pianą z białek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj nadzienie i zwiń w rulon. Włóż do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 min w 200 st. C. Nałóż lukier, udekoruj kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 31.12.2011 10:57
napewno wypróbuje przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak