Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Florentynki w czekoladzie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier puder 80 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
mieszanka kandyzowanych owoców 100 gram
śmietana 125 ml
miód 50 gram
masło 50 gram
cukier puder 150 gram
płatki migdałowe 150 gram
polewa czekoladowa 200 gram
tłuszcz 180 (do pieczenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Florentynki w czekoladzie

Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj tłuszcz, cukier, waniliowy cukier i jajko. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Posiekaj kandyzowane owoce. W rondelku zagotuj śmietanę z miodem, masłem i cukrem. Dodaj migdały i posiekane owoce. Masę odstaw do schłodzenia. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o rozmiarach blachy. Przełóż je na blachę wyłożoną drugim kawałkiem papieru do pieczenia, a górny papier z ciasta zdejmij. Równomiernie posmaruj ciasto migdałową masą. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe wystudź. Pokrój ciasto na kawałki o wielkości ok. 2 na 5 cm. Brzegi poszczególnych kawałków namaczaj w polewie czekoladowej. Odstaw do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 19.11.2012 22:31
fajna nazwa
octo 11.01.2012 10:55
są bardzo bardzo smaczne
lucyna15
lucyna15 31.12.2011 09:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak