Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z cukinii i wędzonego boczku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1/2 kg
jajko 6 szt
cebula 2 szt
mąka 25 dag
szpinak 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
boczek wędzony 25 dag
olej 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z cukinii i wędzonego boczku

Cukinię i ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i szpinak drobno posiekać. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i pieprzu. Żółtka zmiksować z olejem i szpinakiem, dodać mąkę, boczek, cukinię i żółty ser, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50-55 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.10.2013 16:10
zapowiada się smacznie
IlonaAlbertos 30.09.2012 21:22
Smakowicie się zapowiadają.
Kamila/kami007 31.12.2011 08:39
mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak