Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z miodem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
masło miękkie 20 dag
miód 4-5 łyżek
mleko 10-12 łyżek
cukier 3 łyżki
spirytus 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z miodem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekać z ciepłym masłem,dodać jajko i żółtka,
Krok 1 - Kruche ciasto z miodem foto
2
Następnie dodać roztopiony przestudzony miód, mleko, cukier, spirytus i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Krok 2 - Kruche ciasto z miodem foto
3
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, włożyć na blaszki i upiec 3 placki. Piec w temp 180 stopni około10-15 minut.
Krok 3 - Kruche ciasto z miodem foto
4
Takie ciasto może służyć jako blat do sernika na zimno lub mazurka. Można go także przełożyć marmoladą lub kremem.
Krok 4 - Kruche ciasto z miodem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 10.02.2013 18:58
bardzo go lubię, często piekę i przekładam kremem z kaszy manny bądź gorącym budyniem
IlonaAlbertos 28.11.2012 00:20
Wygląda świetnie.
Iwusia 11.04.2012 22:05
musi być pycha
Ewa6274879 31.12.2011 11:19
Też je lubię, przekładam kremem z kaszy manny.
suzana 31.12.2011 11:02
uwielbiam takie
suzana 31.12.2011 11:02
uwielbiam takie
suzana 31.12.2011 11:02
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak