Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
ziemniaki 1 kg
wędlina 20 dag
pomidory 4-5 szt
cebula 2 szt
masło 1 łyżka
ser żólty utarty 20 dag
oliwa 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pomidory, wymieszać i razem chwilę podsmażyć, przyprawić do smaku. Wymieszać z ziemniakami, pokrojoną w kostkę wędliną i kalafiorem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego 2 łyżkami oliwy, posypać żółtym serem, skropić pozostałą oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać kilka minut w temp 190 stopni. Podawać z surówką lub kefirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 16.11.2013 20:03
Muszę kiedyś zrobić taką zapiekankę.
Ewelina38 06.01.2013 16:05
zapiekanka w moich smakach .... :)
Ewelina38 06.01.2013 16:05
zapiekanka w moich smakach .... :)
olkaaa 22.10.2012 07:52
chętnie spróbuję
Wacław 12.02.2012 21:13
fajny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak