Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 szklanka
cukier 2 łyżka
mąka 0,5 kilogram
jajko 2 sztuka
mak 1 szklanka
cytrynka 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat do smaku
woda 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z makiem

Przyrumienić miód z łyżką cukru i dodać wodę. Odstawić do wystudzenia.Z białek ubic sztywną pianę. Sparzyć cytrynę i oskrobac skórkę. Wlać powoli do mąki wurabiający ciasto nożem. Dodać resztę cukru i łyżkę przyprawę korzenną i skórke cytrynową, żółtka i pianę. Zagnieść ciasto. Na końcu dodać sparzony mak i mięsić aż ciasto będzie gładkie. Wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć ciasto. Odstawić na 10 godzin. Piec w temp 150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 13.07.2012 04:23
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak