Sposób przygotowania

Na udku gotujemy ok 1,5 litra bulionu, dodajemy kostkę rosołową. Wszystkie warzywa dokladnie myjemy i obieramy. Z pora wykorzystamy dolną część. Fasolka nie może być łykowata. Marchewkę, seler, kapustę kroimy w paski i wrzucamy do bulionu. Dodajemy groszek. Po ok 20 min. dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony w krążki por. Boczek kroimy w drobną kostkę i bardzo drobno siekamy czosnek, smażymy razem na rozgrzanym oleju, wrzucamy do zupy. Siekamy natkę piertuszki i z lubczykiem dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Parmezanem posypujemy po rozlaniu na talerze. Można dodać maggi i zabielić śmietaną (przed podaniem).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !