Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy
rumem i odkładamy na ok. 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok. 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak, aby połączyło się z bakaliami. Ponownie wałkujemy na kształt owalny i na środek wykładamy wałek z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Boki ciasta składamy, dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. godzinę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min w temp.180\'C.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ciasto prezentuje się pysznie:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gosia_60

    ładne zdjęcie i chyba smaczne bo drożdżowe. Gratuluję wygranych wielu konkursów tym przepisem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    ile bakalii! super
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    super! cóż można więcej dodać!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Ma?gorzata C. - dzi?kuj? ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wow, ale super!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    co roku jemy to ciasto na święta - jest przepyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Przepyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !