Sposób przygotowania

Rozdzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i lekko ubijamy. Żółtka lekko roztrzepujemy i delikatnie dodajemy do białek z cukrem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, żeby było w niej dużo powietrza. Mąkę z jajkami lekko mieszamy. Na dużej płaskiej formie (najlepiej takiej piekarnikowej) układamy papier do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. Ciasto wylewamy na formę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika - gazowy ok 20 min, elektryczny na ok 10 min. Ciepłe ciasto rolujemy i owijamy w ściereczkę, chwilę odparowuje (ok 2-3 min). Masujemy lekko żeby papier się odkleił. Rozwijamy, zdejmujemy papier i zawijamy samo ciasto na ok 5 min. Rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy roladę i polewamy dowolną polewą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !