Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anielski piernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO PIERNIKOWE
jajko 5 sztuk
mąka 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier brązowy 3/4 szklanki
miód 2 łyżki
sól szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Anielski piernik

CIASTO ORZECHOWE:
1,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek

MASA:
5 żółtek
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 masy krówkowe orzechowe
1/3 szklanki spirytusu
300 g masła lub margaryny
1 czekolada gorzka
0,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych


Ciasto piernikowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i przyprawę do piernika przesiać. Dodać do masy i dodać miód. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x24cm i piec ok 30 min. w temp. 180\'C. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180\'C. Masa Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem, a następnie zagotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnie. Odłożyć do przestygnięcia. Miękką margarynę bądź masło zmiksować na puch dodając masę a na koniec spirytus. Masę schłodzić ok 20-30 min. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat ciasta piernikowego a następnie nakładamy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym i smarujemy masą krówkową orzechową ( wcześniej puszkę można podgrzać by cukier nie był twardy ) i ponownie przykryć ciastem piernikowym. Nałożyć pozostałą masę i posypać startą na małych oczkach czekoladą i orzechami. Ciasto schłodzić ok godziny. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 12.08.2013 20:02
przydatny przepis
Granita 18.02.2013 01:07
Świetna nazwa:)
Motorek 17.02.2013 12:30
aż ślinka cieknie na tak smaczne ciasto
misia53 14.01.2013 14:18
oj ,to musi być pyszne!
Wafelek2601 29.12.2012 11:33
Super
IKrakowianka 31.03.2012 21:16
wygląda cudownie
RenataZ-et 20.03.2012 22:44
anielski w smaku :)
caralajna 25.01.2012 22:19
mniam
treonina 31.12.2011 12:56
szkoda tylko że ciastka są takie kaloryczne :-( heh a ja tak strasznie je lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak