Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki smażone z boczkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kg ziemniaków 3/4
dkg wędzonego, ale nie gotowanego, boczku albo innej wędzonki 20
łyżeczki przyprawy do ziemniaków 2
łyżeczka czosnku granulowanego 1
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki smażone z boczkiem

Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, opłukać i przełożyć na czystą ściereczkę aby je dokładnie osuszyć. Boczek i cebulę pokroić także w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek aż się zrumieni i wytopi, kawałki zdjąć na talerzyk a na tłuszcz wrzucić osuszone ziemniaki. Smażyć na silnym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż się zezłocą ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i z powrotem boczek, przykryć patelnię i dusić na mniejszym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i czosnkiem, wymieszać i dusić jeszcze 3-5 min.. Podawać np. z jajkiem sadzonym...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 21.01.2012 11:15
mniam
ela16 24.08.2011 09:35
dobre
Sarenka 05.12.2010 19:19
Zimowe, sycace danko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak