Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowe tartaletki z kremem mascarpone

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 120 gram
cukier 4 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
jajko 2 szt
mąka 1,5 szklanki
mascarpone 150 gram
śmietana 22% 1/2 szklanki
płynny miód 1/3 szklanki
laska wanilli 1 szt
starta gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki
jeżyny 40 dag
ryż (do obciążenia ciasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowe tartaletki z kremem mascarpone

Ucieramy masło z cukrem i solą . Dodajemy jajka , następnie stopniowo wsypujemy mąkę , mieszając . Na blacie oprószonym mąką krótko zagniatamy ciasto . Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut . Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C . Dzielimy ciasto na 16 kulek , każdą spłaszczamy i wkładamy do foremki na tartaletki dociskając ciasto do spodu i brzegów . Nakłuwamy widelcem . Wkładamy do lodówki na pół godziny .Na cieście układamy kawałki pergaminu i do każdej foremki wsypujemy po łyżce ryżu . Pieczemy 15 minut , następnie usuwamy ryż i pieczemy 10-15 minut , wyjmujemy z piekarnika i studzimy . Robimy nadzienie . Miksujemy mascarpone , śmietanę , miód i gałkę . Schładzamy w lodówce. Tartaletki napełniamy kremem . Na wierzchu układamy jeżyny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 29.11.2012 17:17
lubie
smile 26.03.2012 17:33
bardzo ciekawe
Marta1986 09.02.2012 16:50
smakowite
Emilia22 30.12.2011 17:04
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak