Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna
jajko
masło 90g
cukier 50g
mąka 150g
masło do formy
mąka do wyrabiania

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany tort makowy

Na nadzienie i polewę: 180g maku, jajo, 125g cukru, 100g gorzkiej czekolady, 65g sułtanek, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej, 30g mielonych migdałów, torebka polewy cytrynowej
Nagrzać piekarnik do 180st. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem, masłem, cukrem, mąką oraz 2 łyzkami wody na gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i wyciąć je. Zemleć mak. Zmieszać go z jajkiem, cukrem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami, skórką i migdałami. Natrzeć tortownice tłuszczem. Ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta. Rozłożyć na nim połowę nadzienia makowego, polożyć na nim drugie koło. Resztę nadzienia rozłożyć na wierzchu, nakryć 3 kołem ciasta. Piec godzinę a następnie wyjąć i ostudzić. Roztopić polewę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą. Wylać na wierzch tortu. Ochłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.01.2012 12:44
fajny
krokodyl 21.01.2012 01:32
już nie ma
SmacznaPyza 30.12.2011 16:29
zdjęcie wygląda na skan....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak