Sposób przygotowania

Nadzienie: biały opłatek tortowy, 250g konfitury porzeczkowej, żółtko, 40g płatków migdałowych, 4 łyżki cukru pudru
Zmieszać mąkę z masłem. Dodać pzostałe składniki ciasta i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30min. do schłodzenia. Nagrzać piekarnik do 180st. Natłuścić formę. Rozwałkować 2/3 ciasta na dnie formy. Ułożyć na cieście opłatek i posmarować go konfiturą, pozostawić wokół nieposmarowany brzeg 2cm. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć je w kratkę na powierzchni tortu. Z reszty ciasta utoczyc grubszy wałek. Ułożyć go wokół brzegu tortu i starannie docisnąć. Rozbełtać żółtko. Posmarować nim kratkę i wałek wokół brzegu tortu. Posypać całą powierzchnię płatkami migdałowymi. Piec tort 50min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy. Posypać przed podaniem cukrem pudrem

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    aZ chce si.e je??

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !