Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowe ze śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna
mąka 200g
cukier 50g
żółtko jajek 2szt
rum 0,5łyżki
masło 100g
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe ze śmietaną

Na wierzch ciasta: 750g wiśni, 50g cukru, 2 jaja, 100g śmietany kremówki
Umyć i wytrzeć do sucha cytrynę. Otrzeć skórkę. Wsypać mąkę do miski i zrobić w środku wgłębienie. Wsypać do niego cukier, wrzucić żółtka, pół łyżeczki skórki z cytryny, wlać rum i 2łyżki zimnej wody. Całość wymieszać. Zagnieść ciasto, dodając po trochę masła aż będzie gładkie. Odstawić na 30min. w chłodne miejsce. Nagrzać piekarnik do 180st. Natrzeć formę tłuszczem. Wylepić wnętrze ciastem, formując płaski spód i brzegi wysokości 3cm. Nakryć ciasto papierem do pieczenia, nasypać na papier grochu i piec 15min. Umyć wiśnie, wydrylować. Dusić w rondelku z odrobiną wody i łyżką cukru ok 4min. Odcedzić i wyłożyć na zapieczony spód ciasta. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Zmieszać żółtka z resztą cukru i śmietaną. Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z masą żółtkowo-śmietanową i równomiernie rozłożyć na wiśniach. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika i piec 25min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 21.01.2012 01:33
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak