Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowe ciasto z brzoskwiniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
maku 200 gramów
cukru 2/3 szklanki
mąki 1 szklanka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 600 ml
kremu do tortów 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
brzoskwinie w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: makowe ciasto z brzoskwiniami

Na ciasto ubić pianę z 3 białek, kolejno dodać 3/4 szklanki cukru i ubijać, aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca. Potem dodać żółtka i zmiksować. Kolejno wrzucić mąkę i mak, wymieszać łyżką bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu placek przekroić na pół i nasączyć sokiem z brzoskwiń z puszki.
Na krem potrzebne będą dwa kremy do tortów w proszku o dowolnym ulubionym smaku, ja preferuję waniliowy, 600 ml mleka, 2 łyżki żelatyny, 1/4 szklanki gorącej wody i brzoskwinie z puszki. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie. Kremy ubić z 600ml mleka, a następnie połączyć z ciepłą jeszcze żelatyną. Do kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i przełożyć placek makowy. Ciasto wstawić do lodówki

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 30.12.2011 13:38
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak