Sposób przygotowania

Na ciasto ubić pianę z 3 białek, kolejno dodać 3/4 szklanki cukru i ubijać, aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca. Potem dodać żółtka i zmiksować. Kolejno wrzucić mąkę i mak, wymieszać łyżką bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu placek przekroić na pół i nasączyć sokiem z brzoskwiń z puszki.
Na krem potrzebne będą dwa kremy do tortów w proszku o dowolnym ulubionym smaku, ja preferuję waniliowy, 600 ml mleka, 2 łyżki żelatyny, 1/4 szklanki gorącej wody i brzoskwinie z puszki. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie. Kremy ubić z 600ml mleka, a następnie połączyć z ciepłą jeszcze żelatyną. Do kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i przełożyć placek makowy. Ciasto wstawić do lodówki

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !