Sposób przygotowania

Glazurowane jabłka:
3 pokrojone w plastry jabłka bez gniazd nasiennych
Sok z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
3 gałązki rozmarynu
50 ml śliwowicy
Szczypta Pieprzu czarnego grubomielonego Prymat

Do dekoracji:
4 gałązki świeżej mięty
8 pokrojonych na cząstki truskawek
4 rajskie jabłuszka
8 gałązek szczypiorku
200 g jagód z żubrówką.

Sposób przygotowania:

Słoninę i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso i przyprawy, dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać sparzoną wątróbkę cielęcą i bułkę bez skóry. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut i odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone w plastry jabłka skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i grubo mielony czarny pieprz. Całość smażyć przez 5 minut. Wystudzone mięso zmiksować, dodać masło, koniak, orzechy, suszone, sparzone i namoczone w winiaku morele i rozpuszczoną w wywarze drobiowym żelatynę. Doprawić do smaku.
Formę wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej masę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby mus zastygł.
Mus pokroić w plastry, przełożyć aromatycznymi jabłkami i skropić powstałym sosem. Przed podaniem danie udekorować świeżą miętą, szczypiorkiem, rajskimi jabłkami i cząstkami truskawek. Podawać z jagodami żubrówce lub ulubionym sosem chutney np. z dyni i imbiru.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    pięknie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Przepyszne ! Muszę wypróbować ten przepis koniecznie, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetyczne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !