Sposób przygotowania

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Muszę się w końcu kiedyś odważyć i spróbować upiec, bo ten strudel wygląda imponująco.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kuba10019961

    pyszne ;))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    poezja smaku
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj spróbowa?abym tego strudla z mi?? ch?ci? !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    Prezentuje się wspaniale!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mariola10

    mam ochotę zrobić tylko boje się czy się uda dodoałam sobie przepis
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Delicje dla podniebienia.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ao_12

    jadłam, pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ania28

    kiedyś robiłam strudel- dziury mi się w im robiły. Może się pokuszę jeszcze raz o zrobienie tego rarytasu...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    rarytas...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kulinarna Ja

    ale bym zjadła, pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewa23

    pycha.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    oilliwka

    świetny przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Warto skorzystać z przepisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !