Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym z bitą śmietaną

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier 300 g
rodzynki 300 g
mąka tortowa 1 kg
woda 400 ml
sól 1 szczypta
olej 150 g
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel jabłkowy z sosem waniliowym z bitą śmietaną

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.03.2013 14:17
Warto skorzystać z przepisu.
oilliwka 18.02.2013 09:06
świetny przepis!
Magda60 11.02.2013 14:24
rewelacja
Ewa23
Ewa23 08.02.2013 19:37
pycha.
Kulinarna Ja 28.01.2013 21:50
ale bym zjadła, pycha!
Granita 26.01.2013 07:24
rarytas...
Ania28 19.01.2013 14:22
kiedyś robiłam strudel- dziury mi się w im robiły. Może się pokuszę jeszcze raz o zrobienie tego rarytasu...
ao_12 19.01.2013 09:27
jadłam, pycha
Ewa104 14.12.2012 10:01
Delicje dla podniebienia.
Mariola10 01.03.2012 13:49
mam ochotę zrobić tylko boje się czy się uda dodoałam sobie przepis
agnieszkalider 21.02.2012 17:47
Prezentuje się wspaniale!
Joanna108
Joanna108 28.01.2012 18:50
oj spróbowa?abym tego strudla z mi?? ch?ci? !!!
Kuchareczka2 14.01.2012 11:17
poezja smaku
kuba10019961 03.01.2012 19:00
pyszne ;))
anemon 30.12.2011 09:32
Muszę się w końcu kiedyś odważyć i spróbować upiec, bo ten strudel wygląda imponująco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak