Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe tzw. pączki z dziurką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser półtłusty 1/2 kg
mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 1/2 szkl
olej do smażenia
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat do smaku
ocet 1 łyżka
śmietana 18 % 250 g
cukier puder
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe tzw. pączki z dziurką

Do miski wsypać mąke, dodać cukier, cukier z nutą wanilii, żółtka jaj, sodę oczyszczoną,ocet, śmietanę i ser półtłusty. Wszystko ze sobą wymieszać. Blat stołu opruszyć mąką. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka, a za pomocą kieliszka od wódki- dziurki. Rozgrzać garnek z olejem. Oponki smażyć na złoty kolor.

Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem :)

P.S. Czasami jest tak, że masa wydaje nam się , że jest za rzadko- warto wtedy dodać trochę więcej mąki (zależy to od wilgotności sera).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.12.2011 09:21
Idzie karnawał więc przepis na czasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak