Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąke, dodać cukier, cukier z nutą wanilii, żółtka jaj, sodę oczyszczoną,ocet, śmietanę i ser półtłusty. Wszystko ze sobą wymieszać. Blat stołu opruszyć mąką. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka, a za pomocą kieliszka od wódki- dziurki. Rozgrzać garnek z olejem. Oponki smażyć na złoty kolor.

Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem :)

P.S. Czasami jest tak, że masa wydaje nam się , że jest za rzadko- warto wtedy dodać trochę więcej mąki (zależy to od wilgotności sera).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Idzie karnawał więc przepis na czasie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !