Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka z ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1-2 szt
ziemniaki ugotowane kilka szt
cebula 1 szt
mięso mielone wieprz-woł 0,5 kg
sos beszamelowy do smaku
sól, pieprz do smaku
pomidor 1 szt
koncentrat pomidorowy do smaku
oliwa do smażenia
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka z ziemniakami

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Bakłażany umyć, pociąć na mniejsze kawałki, tzn. plasterki. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron + doprawić je do smaku. W międzyczasie przygotować mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oliwy, dodać mięso mielone,cebulkę i przyprawić do smaku- dusić ,aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodać pomidora i koncenctrat pomidorowy do smaku. Ziemniki pokroić w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego układać warstwami ziemniaki, bakłażany, mięso mielone, sos beszamelowy, ser żółty - na samym wierzchu musi być starty ser. Piec około 1 godz w 180 C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 08.01.2012 12:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak