Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z dorsza w jarzynach

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1/2 kilograma
marchewka 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
pomidory bez skórki 1 puszka
cebula 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
cytryna 1/2 sztuki
oliwa 1 łyżka
bulion 1 szklanka
masło klarowane 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza w jarzynach

Kroki postępowania

1
Obraną i umytą cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, posypuję cukrem i podsmażam na rozgrzanej w rondlu oliwie.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, myję i rozdrabniam robotem lub ścieram na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Krok 1 - Filet z dorsza w jarzynach foto
2
Warzywa przekładam do rondla i przez chwilę podsmażam mieszając. Następnie wlewam bulion, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, całość jeszcze raz mieszam i duszę pod przykryciem.

Pomidory rozdrabniam i razem z sokiem, przekładam na patelnię i smażę mieszając, aż około 1/4 soku odparuje. Następnie pomidory wlewam do rondla z warzywami, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i krótko wszystko razem duszę. Pilnuję, aby warzywa nie były zbyt miękkie, a najważniejsze, aby się nie rozgotowały się.

Rybę panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 2 - Filet z dorsza w jarzynach foto
3
Filety z ryby myję, osuszam ręcznikiem papierowym skrapiam sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiam do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 3 - Filet z dorsza w jarzynach foto
4
Usmażone kawałki ryby układam na półmisku, wykładam warzywa i odstawiam do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem dekoruję świeżymi ziołami.
Krok 4 - Filet z dorsza w jarzynach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 24.03.2017 11:26
uwielbiam !
IZABELA29 22.03.2017 09:36
Moje ulubione danie z rybą
pestka 16.01.2017 13:11
bardzo smaczna ryba
anemon 09.07.2015 20:48
Bardzo się cieszę, że skorzystałeś z mojego przepisu, a najbardziej z tego, że ryba Ci smakowała.
kacper5138
kacper5138 21.01.2015 13:52
bardzo smaczna ryba i wspaniale smakuje według tego przepisu polecam smacznego :)
IZABELA29 25.12.2014 10:44
Uwielbiam dorsza
ben-ka 16.10.2014 14:23
Skusiłabym się na porcyjkę.
Klausia 03.02.2014 20:22
mm pyszności :)
Granita 05.01.2014 09:32
rewelacyjne danie
Mati13 22.08.2013 09:54
wspaniale podane! Smacznie i zdrowo
kuklik 13.05.2013 17:53
uwielbiam tak przyrządzoną rybkę
IZABELA29 14.04.2013 18:09
uwielbiam takie dania
anemon 23.02.2013 23:19
Racja, dodatkowy plus to łatwość przygotowania.
jasiek 23.02.2013 15:07
super jest taka ryba
barbara11561 31.01.2013 16:47
też bardzo lubię rybkę w takiej wersji:)
caralajna 14.12.2012 10:44
lubię mięso dorsza, w jarzynach musi super smakować
alaaa 18.08.2012 21:24
wygląda nieziemsko,,
anemon 12.08.2012 18:30
Ja też bardzo lubię dorsza i całe szczęście, że nie ma u mnie problemu z kupnem tej smacznej ryby.
misia53 12.08.2012 14:10
chętnie zjadłabym taką rybkę , nawet" Dukan mnie namawiał ",bo dorsz jest chudy ale u nas jakoś rzadko mogę trafić na dorsza ....a szkoda!
Agiatis 08.07.2012 23:20
Pięknie się prezentuje;)
czekoladka_m 07.06.2012 19:27
ja też uwielbiam dorsza:) Twój jest smaczny i bardzo apetyczny:):)
cooleczka 24.03.2012 15:26
brzmi i prezentuje się wyśmienicie :)
Beatris 23.02.2012 09:42
Tak przygotowanego dorsza to i ja bym zjadła.
IZABELA29 15.01.2012 20:20
lubię tą rybkę
Grazyna0211 09.01.2012 10:02
apetyczna rybka i pięknie podana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak