Sposób przygotowania

Do garnka wkładam mięso pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach i wlewam 750 mililitrów wrzącej wody. Dodaję łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję około 2 godzin. Odstawiam do wystygnięcia.

Przecedzam, usuwam cebulę i przyprawy, a wywar przelewam do czystego garnka i bez przykrycia gotuję, aż zostanie około 1,5 szklanki.

Trzy łyżki bułki tartej wkładam do miseczki i wlewam pół szklanki gorącego wywaru.

Mięso, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek mielę 3 razy przez maszynkę. Następnie masę mięsną z namoczoną bułką miksuję dodając po jednym jajku i wlewając porcjami szklankę wywaru. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodaję orzechy laskowe i dokładnie mieszam.

Masę pasztetową przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.

Formę wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to nakrywam go folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam w formie do ostygnięcia.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nie ma to jak swojski pasztecik:)
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    z orzeszkami nie jadłam jeszcze
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    wyglada apetycznie i te orzeszki... :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem orzechów laskoweych do pasztetu muszę spróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam, też zawsze dodawałam inne orzechy i byłam mocno zaskoczona smakiem pasztetu z laskowymi, oczywiście zaskoczona na plus.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonały
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    dodatek orzechów to świetny pomysł
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jak pasztet to tylko domowy, kupnym nie ufam, Twój zapowiada się wspaniale
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    To tak jak ja, też jem tylko domowy, a ten pasztet polecam szczególnie, jest naprawdę wyśmienity. Niestety na zdjęciach kiepsko się prezentuje, ale to nie wina pasztetu, tylko braku moich umiejętności.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    z orzechami może byc jeszcze lepszy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    smakowity i aromatyczny pasztecik
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    wygląda apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !