Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-wołowy z orzechami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 400 gram
cebula 150 gram
sól 1 łyżeczka
orzechy laskowe 100 gram
czosnek 3 ząbki
jajko 3 sztuki
gałka muszkatołowa do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
boczek 350 surowy
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
udziec z indyka 600 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-wołowy z orzechami

Do garnka wkładam mięso pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach i wlewam 750 mililitrów wrzącej wody. Dodaję łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję około 2 godzin. Odstawiam do wystygnięcia.

Przecedzam, usuwam cebulę i przyprawy, a wywar przelewam do czystego garnka i bez przykrycia gotuję, aż zostanie około 1,5 szklanki.

Trzy łyżki bułki tartej wkładam do miseczki i wlewam pół szklanki gorącego wywaru.

Mięso, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek mielę 3 razy przez maszynkę. Następnie masę mięsną z namoczoną bułką miksuję dodając po jednym jajku i wlewając porcjami szklankę wywaru. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodaję orzechy laskowe i dokładnie mieszam.

Masę pasztetową przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.

Formę wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to nakrywam go folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam w formie do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 12.01.2014 11:01
wygląda apetycznie
Dorota59 14.05.2013 19:45
smakowity i aromatyczny pasztecik
Stenka 22.03.2013 07:55
z orzechami może byc jeszcze lepszy
anemon 04.01.2013 17:38
To tak jak ja, też jem tylko domowy, a ten pasztet polecam szczególnie, jest naprawdę wyśmienity. Niestety na zdjęciach kiepsko się prezentuje, ale to nie wina pasztetu, tylko braku moich umiejętności.
caralajna 04.01.2013 09:39
jak pasztet to tylko domowy, kupnym nie ufam, Twój zapowiada się wspaniale
alaaa 19.11.2012 20:29
dodatek orzechów to świetny pomysł
IZABELA29 18.10.2012 08:35
doskonały
anemon 31.08.2012 07:36
Polecam, też zawsze dodawałam inne orzechy i byłam mocno zaskoczona smakiem pasztetu z laskowymi, oczywiście zaskoczona na plus.
Grazyna0211 30.08.2012 14:13
bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem orzechów laskoweych do pasztetu muszę spróbować
caroline1983 02.01.2012 20:30
wyglada apetycznie i te orzeszki... :)
misia53 01.01.2012 02:30
z orzeszkami nie jadłam jeszcze
ben-ka 30.12.2011 09:36
Nie ma to jak swojski pasztecik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak