Podkręć Smak Wielkanocy

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone golonki zalać solą peklową rozpuszczoną w 2 litrach wody i odstawić na ok. 3 dni. Następnie golonki włożyć do wrzątku, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować do miękkości. Ugotowanie golonki wyjąć z wywaru, naciąć skórę i piec w temperaturze 140°C, aż do momentu zrumienienia się skórki.

Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki oraz pokrojonej w kostkę, a następnie roztopionej słoniny i cebuli przygotować zasmażkę, dodać do kapusty, doprawić płaską łyżeczką kminku i dusić przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Groch gotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i ziemniakami. Gdy będzie miękki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ewentualnie doprawić do smaku masłem.

Golonkę podawać na gorącej kapuście, z aromatycznym purée z grochu i sosem powstałym podczas pieczenia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    ho ho, na bogato :) fajnie wygląda, chętnie bym skosztowała :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    apetycznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    zjadło by sie taką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !