Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanka
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 4 łyżeczka
margaryna 1 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
jaja 2 sztuka
śmietana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
cynamon 3 łyżeczki
jabłko kwaśne 8 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić: 2/3 ciasta wyłożyć na nasmarowaną masłem blachę i włożyć do lodówki, 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 2 godz.

Jabłka obrać, wyjąć środki i pokroić na małe kawałki i włożyć do rondla. Najlepiej nie wszystkie od razu, tylko stopniowo, wtedy część jabłek rozgotuje się i rozpadnie, a te włożone później będą wciąż w kawałkach. Do jabłek dodać cynamon. Gotować aż odparuje większość soku z jabłek. Zostawić do wystudzenia.

Ciasto z lodówki (po 2 godzinach) włożyć do piekarnika i podpiec w temp ok 150 st przez 20 min. Na cieście rozłożyć jabłka i przyłożyć resztą ciasta z zamrażarki. Piec w 150 st przez ok 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 29.12.2011 14:37
smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak