Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pychotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
margaryna 20 dkg
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
żółtko jajek 4 sztuka
śmietana 3 łyżki
białko 8 sztuk
cukier 1 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
orzechy włoskie 1 szklanka
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 sztuka
krem do karpatki 1 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pychotka

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem karpatkowym. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 29.12.2011 14:44
nooo! prawdziwa pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak