Sposób przygotowania

Do miski przesiać przez sito mąkę wymieszaną ze solą. Mleko zagotować w garnuszku. Mleko dać do lekkiego ostygnięcia. Do połowy ilości mleka dać drożdże z cukrem i odstawić je na około 10 minut. Później po tym czasie dać do miski z mąką, wbić jajka i żółtka. Wymieszać, dodać do tego pozostałą część mleka. Rozpuścić margarynę i jeszcze ciepłą wlać do ciasta. Wymieszać. Dać do wyrośnięcia. Później przekładać do foremek (ludzików, do kupienia w sklepach z AGD) i dawać do piekarnika na ok. 35 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć. Wodę wymieszać z cukrem pudrem. Polać po ludzikach. Posypać kolorowymi cukierkami i poczekać aż lukier zastygnie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    słodkie te Mikołajki :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    :) może więcej drożdży trzeba?:)) Mikołaje powinny mieć większe brzuchy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Fajne to.
  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    lubie drożdzowki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Hanna11

    smaczne Mikołajki drożdżowe
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    śliczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    świetne i pomysłowe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    elzbietar64

    śliczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !