Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania wsypywać stopniowo cukier. Wymieszać delikatnie z żółtkami. Obie mąki wymieszac z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać chłodne masło i ponownie wymieszać. Prostokątną foremkę o dlugości ok 30cm wysmarowac masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Upieczone ciasto wyjać z piekarnika i odstawić aż wystygnie w foremce. Na biszkopt wylać dowolną masę i galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak