Sposób przygotowania

Twarożek utrzyj ze śmietana i 2-3 łyżkami cukru. Masę przełóż na gęste sito. Zawieś je nad miską i pozostaw tak na noc, aby twaróg dobrze ociekł.
Winiak wlej do garnuszka, dolej 125 ml wody i dosyp resztę cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut(często mieszaj), aż powstanie lekki syrop.
Morele osącz na sicie. Włóż do gorącego syropu i na średnim ogniu podgrzewaj 5 minut. W tym czasie na patelni bez tłuszczu upraż na złoto migdały. Cały czas mieszaj aby się nie przypaliły. Dodaj do moreli. Wymieszaj. Lekko przestudź(deser powinien być ciepły nie gorący)
Z masy serowej za pomocą dwóch łyżek powycinaj małe łezki. Morele i migdały przełóż na talerzyki deserowe, dodaj kremowe łezki, udekoruj listkami melisy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !