Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczkowa piramida

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
mleko 80 ml
jogurt 50 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 20 g
sól 1/2 łyżeczki
masło 20 g
jajko 1 szt
drożdże 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczkowa piramida

Najpierw zrobiłam zaczyn: drożdże rozpuściłam z łyżeczką cukru i dodałam letnie mleko oraz łyżkę mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wsypałam sól. Dodałam wyrośnięty zaczyn, jajko roztrzepane z cukrem, sok z cytryny, jogurt i stopione masło. zaczęłam wyrabiać, około 10 minut, aż ciasto odchodziło od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Odstawiłam je do wyrośnięcia ( podwojenia objętości) w ciepłe miejsce, na około 45 minut. Włozyłam do natłuszczonych foremek babeczkowych różnej wielkości i wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 25 minut. Babeczki odstawały od foremek i zezłociły się u góry, więc je wyjęłam po próbie patyczkowej.Okazały się bardzo puszyste i upieczone akurat. Po wyjeciu posypałam je cukrem-pudrem z kakao i ustawiłam w piramidę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.02.2014 16:43
fajnie się prezentuje
romanrafal
romanrafal 19.07.2013 15:07
świetny pomysł
eliza135 04.11.2012 20:57
dobre
Wacław 23.07.2012 15:47
extra !
Andzia1977
Andzia1977 10.01.2012 22:56
ale piękna
Olaa 01.01.2012 18:33
ciekawa
karolina1869 31.12.2011 13:16
apetyczna
olemona
olemona 30.12.2011 19:11
chętnie wypróbuję :)
sloneczko1 29.12.2011 17:28
pomysłowa
AgaS10 29.12.2011 13:21
noooo...mnie tez sie podoba:)
Kuchareczekjeden 29.12.2011 11:58
ładnie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak