Sposób przygotowania

Szynka wieprzowa surowa około 1.5 kg
2 kostki bulionowe ja miałam warzywne
4 liście laurowe
1 łyżka kolorowego pieprzu
sól peklowa około 2 łyżek
2 ząbki czosnku
pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki ziół (tymianek, oregano, bazylia, estragon)
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso nakłuć, natrzeć solą peklową oraz pieprzem i zostawić w lodówce na minimum 24 godz. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki, podlać wodą do połowy swojej wysokości, dodać kostki bulionowe, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz drobno pokrojony czosnek, gotować na kuchence około 20 min, następnie wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temp. 200st na 45-50min, po tym czasie wyjąć brytfankę i posmarować mięso mieszanką ziół i wstawić mięso ponownie do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika. Ziołowa mieszanka: W miseczce wymieszać musztardę z roztartym czosnkiem i ziołami. Ja podawałam na zimno jako wędlinę, ale po zagęszczeniu sosu jaki powstaje nam podczas pieczenia mięsa, możemy podawać na gorąco do obiadu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !