Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zacierka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
jaja 1 szt
woda 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zacierka

Mąkę (zostawić ok 3 dag do podsypywania) przesiać, dodać sól i wymieszać. Wbić jajko (wcześniej umyte!), dodać wodę. Zarobić twarde ciasto. Gotowe można zetrzeć na tarte na dużych oczkach, posiekać nożem lub rwać palcami. Gotowe kluseczki delikatnie oprószyć mąką.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od 5 minut, odcedzamy i przelewamy wodą.
Zacierkę można suszyć i przechowywać w zamkniętych pojemnikach nawet kilka miesięcy. Warunkiem jest aby ciasto było dobrze wysuszone i nie narażone na działanie wilgoci!
Idealna jako dodatek do zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 07.03.2012 22:27
hm, nie robiłam nigdy..
agnieszka214 29.12.2011 09:53
fajne polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak