Sposób przygotowania

Przepis prosty i warto od czasu do czasu przyrządzić domowy makaron... z rosołem smakuje wyśmienicie!
Mąkę wymieszać z solą. Umyć jajko, wbić do mąki - wymieszać. Dodać trochę oliwy (wtedy ciasto nie będzie taki suche) i wyrobić w mikserze. Oczywiście inaczej smakuje ciasto wyrabiane ręcznie, więc jeśli wyrabia się w mikserze ja zarabiam je jeszcze ręcznie przez ok 3 minuty.
Pozostawić w misie, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować i kroić na paski, które później poukładać kilka jedna na drugiej i ciąć w paseczki (nitki makaronu!) - więc tu już zależnie od preferencji - jeśli ktoś woli grubszy makaron to kroi grubsze niteczki i odwrotnie.
Następnie trzeba wysuszyć makaron (musi być dobrze wysuszony!) i tak przygotowany makaron można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Gotujemy standardowo - na osolony wrzątek ok 4-5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy wodą.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobry domowy makaron...
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    nigdy nie próbowałam przechowywać makaronu, przy okazji, jak znów zachce mi się robić zrobię więcej i spróbuję przechować. Ciekawa jestem.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    domowy najlepszy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !