Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pieczarki 30 dag
ser żółty 10 dag
szynka 10 dag
cebula 1 szt
śmietana 3 łyżki
jajko 2 szt
masło 3 łyżki
chrzan tarty 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania płynu, ostudzić. Zimne ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ. Do miseczki włożyć miąższ, dodać śmietanę, jajka i dokładnie utrzeć. Następnie połączyć z drobno posiekaną szynką, pieczarkami, startym żółtym serem, chrzanem, przyprawić do smaku, wymieszać. Farszem napełniać połówki ziemniaków, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polać stopionym pozostałym masłem, posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.09.2012 19:39
Muszą wspaniale smakować.
Ada-Gaba 05.01.2012 21:28
fajny przepis
Seba 29.12.2011 13:16
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak