Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks wg Mojej M....

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 1,5 kostki
cukier 1 szklanka
jaja 8 szt
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
morele suszone 15 szt
orzechy włoskie 10 dag
Śliwki kalifornijskie 5 dag
cukier wanilinowy 1 szt
lukier
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
ananas kandyzowany 3 plastry
żurawina 10 kandyzowana
rodzynki 10 (królewskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Keks wg Mojej M....

Kroki postępowania

1
Wszystkie bakalie z wyjątkiem rodzynek i żurawiny kroimy w drobną kostkę.
Krok 1 - Keks wg Mojej M.... foto
2
Miękkie masło lub dobrą margarynę miksujemy z cukrem i cukrem pudrem.
Krok 2 - Keks wg Mojej M.... foto
3
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do tłuszczu zmiksowanego z cukrem i dalej miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pokrojone bakalie wraz z rodzynkami i żurawiną obtaczamy w pół szklanki mąki, a pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do zmiksowanych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, wsypujemy obtoczone w mące bakalie i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Keks wg Mojej M.... foto
4
Ciasto wlewamy do dwóch średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Krok 4 - Keks wg Mojej M.... foto
5
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Keks wg Mojej M.... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 20.06.2012 10:16
Ależ dawno je jadłam keksu
Mariusz10 12.02.2012 17:58
lubię
Lotar 29.12.2011 14:04
pyszny keksik !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak