Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bałwan makiem z bakaliami nadziany

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki + 2 łyżki
cukier 3,5 łyżki
drożdże 2-3 dag
jajko 2 duże
mleko 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka
masło lub margaryna 5 dag
masa makowa 40 dag
miód prawdziwy 1 łyżka
orzechy laskowe 3 dag
orzechy włoskie 3 dag
migdały 3 dag
rodzynki 5 dag
lukier
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
pisaki spożywcze

Przepis i sposób przygotowania na: Bałwan makiem z bakaliami nadziany

Kroki postępowania

1
Orzechy i migdały drobno siekamy, dodajemy wraz z rodzynkami i miodem do masy makowej, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Bałwan makiem z bakaliami nadziany foto
2
Drożdże rozkruszamy, zalewamy letnim mlekiem i dokładnie mieszamy, dosypujemy 1/4 mąki i dokładnie łączymy wszystkie składniki, odstawiamy na 15-20 minut aby podrosło. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę lub masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,
Krok 2 - Bałwan makiem z bakaliami nadziany foto
3
dodajemy do drożdżowego rozczynu wraz z pozostałą mąką oraz prawie całym białkiem (odrobinę białka zostawiamy do posmarowania ciasta). Wyrabiamy ciasto i gdy już będzie niemal gotowe, wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut, aby podrosło. Blachę w kształcie połowy bałwanka smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów i wylepiamy nim blachę. Napełniamy blachę masą makową z bakaliami i przykrywamy pozostałym ciastem, zlepiamy dokładnie brzegi.
Krok 3 - Bałwan makiem z bakaliami nadziany foto
4
Smarujemy ciasto pozostałym rozkłóconym białkiem. Pieczemy w temperaturze190 stopni przez 25-30 minut. Po wystudzeniu ciasto smarujemy białym lukrem i dekorujemy kolorowymi pisakami.
Krok 4 - Bałwan makiem z bakaliami nadziany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 07.11.2012 09:27
ekstra
Marlena/Kinia 16.02.2012 09:49
ale cudo!
Jarlin 29.12.2011 10:55
piękny i smakowity bałwan !
pacpaw 28.12.2011 22:07
jak nie ma za oknem to będzie w kuchni :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak