Sposób przygotowania

Soję namoczyć przez 8-12 godzin. Opłukać i umieścić w blenderze, zalać połową wody i zmiksować na papkę. Przelać do garnka i dodać resztę wody. Zagotować mieszając drewnianą łyżką. Gotować około 10 min. Po przestygnięciu odcedzić i wycisnąć przez gazę lub lnianą szmatkę. Do ciepłego mleka sojowego dodać sok z cytryny w celu koagulacji. Gdy serek oddzieli się od serwatki przecedzić przez sito. Po całkowitym odcieknięciu tofu jest gotowe.



Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    zaintrygowało mnie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    nawet nie wiedziałam że można samemu zrobić tofu :-)
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    <b>:) polecam</b>
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ciekawe !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Wypróbuję przepis. Mam tylko pytanko ile mleka sojowego?
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    mleko sojowe lepiej zrobić samemu nie słyszałam aby ktoś robił serek z tego kupnego, pewnie się nie da.. z zasady jedna szklanka soi (najlepiej eko GMO free) na litr wody.. jeśli mam być szczera to polecam takie mleko ukwasić przed zrobieniem serka, wystarczy do chłodnego mleka dodać 2 łyżki kefiru/jogurtu i odstawić na 18-24h w ciepłe miejsce, i z tego zrobić serek wg tej samej procedury, będzie gwarancja że tofu jest lekkostrawne. W Azji jedzą soję w postaci sfermentowanej i tylko taka podobno jest zdrowa, warto więc dodać 1 dzień do procedury przyrządzania..
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jak byłam dzieckiem, tata kwasił mleko krowie i podobnie jak w tym przepisie, robił twarożek który uwielbiałam i bardzo mi się podobało że tak się u mnie w domu robi.. inną kwestią jest że za komuny mleko miało inne standardy i samo się kwasiło po paru dniach przechowywania w temp. pokojowej.. sprzedawano je w butelkach.. ale dziś to tylko mglista przeszłość..
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    aha i jeszcze jedno, ja sobie doprawiam solą i pieprzem przed przelaniem na sito więc na zdjęciach widać pieprz :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    extra fajny pomysł :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wow! jestem pod wrażeniem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    To wypróbuję na 100%
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    super! będę musiała spróbować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    musi być super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    nei wiedziłam ze w domu też można
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    po prostu rewelacja!
  • 2
    original
    Opublikowano

    elaa

    bomba
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    smaczne
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    miłe zaskoczenie, bardzo lubię ale nie pomyślałam aby się pokusić i samemu się zrobić
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    podziwiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Domowe serowarstwo:)
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    kiedy mój syn (obecnie 20 lat) był malutki, musiałam takie wyroby produkować, bo był na diecie bezmlecznej ... teraz sobie powoli przypominam, jak to było, i powtórnie zaczynam robić, tym razem z wyboru :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    genialny przepis zaporzyczam
  • 1
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    genialny przepis zapożyczam
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    super pomysł
  • 0
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    super
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lubię takie przepisy z kategorii "zrób to sam", a zwłaszcza jak są precyzyjnie, z praktycznymi uwagami opisane, tak jak u Ciebie.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo interesujący i przydatny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    rewelacyjny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    chetnie bym spróbowała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !