Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z makiem i bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 2 łyżki
masło 5 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
woda 4 łyżki
masa makowa 25 dag
miód prawdziwy 1 łyżeczka
orzechy włoskie 2 dag
wiórki kokosowe 2 dag
migdały całe 2 dag
migdały w słupkach
rodzynki 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z makiem i bakaliami

Kroki postępowania

1
Orzechy i całe migdały drobno siekamy, dodajemy wraz z rodzynkami i miodem do masy makowej, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Kruche babeczki z makiem i bakaliami foto
2
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masło i zagniatamy ciasto, gdy będzie sypkie, wlewamy wodę i dalej zagniatamy ciasto aż będzie gładkie.
Krok 2 - Kruche babeczki z makiem i bakaliami foto
3
Blachę do muffinek wykładamy folią aluminiową, którą wylepiamy cienką warstwą przygotowanego ciasta. Otwory napełniamy masą makową z bakaliami.
Krok 3 - Kruche babeczki z makiem i bakaliami foto
4
Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni, po czym w masę makową w każdej babeczce wbijamy po kilka słupków migdałów i pieczemy jeszcze około 20 minut w 160 stopniach.
Krok 4 - Kruche babeczki z makiem i bakaliami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.01.2012 12:24
pi?kne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak